2009. június 18., csütörtök

Footprintek, forrasztószemek

Az már látható, hogy amíg nem akar az ember bonyolult szimulációkba belekeveredni, addig a footprintekkel lesz a legtöbb gond. Utána lehet gond sokkal többmindennel is :). A kapcsolási rajz és a panelterv elkészítése ennek figyelmen kívül hagyásával nem gond, nagyon jó az auto-router, al automata alkatrész-elhelyező, de nincs a programhoz elegendő mennyiségű footprint még úgy sem, hogy 1-1 alkatrészhez több footprint is tartozik sok esetben, ami kondenzátoroknál, ellenállásoknál igen célszerű.

A Designerben a library kérdést ellentétben a többi általam ismert programmal integrálva oldották meg. Az egész felületre jellemző az integráltság, és ez elég jót tesz egy többfázisú többkimenetű munkáknak, nem kell ide-oda mászkálni a programban, látszólag egy felületen megoldható minden. Viszont az Integrated library-t, ami egyben tartalmazza az alkatrészrajzot, a footprintet, a szimulációt és a 3D rajzot, nem lehet szerkeszteni. Tehát ha módosítani akarunk egy alkatrészt, vagy a decompilert kell heasználni a szétbontásra (van a programban, és az szétbontja részeire) vagy újat kell csinálnunk. Ettől nagy valószínűséggel az sem ment meg minket, ha üzembe helyezzük az Orcad library-kat, mert bár abban sokkal több alkatrész és footprint van (abban találtam például BC550-et és 560-at, ezeket a Designerhez nem adták, csak az egyiket), az nem integrált, így nem úgy jönnek át ahogy szeretnénk, vagyis lábkiosztással együtt. Az igaz, itt össze lehet egyeztetni tetszőleges alkatrész-library tetszőleges elemét egy másik footprint-library tetszőleges elemével. Az importnál arra kell még vigyázni, ha egyszerre több Orcad library-t importálunk, azt egyetlen Integrated library-ba is be tudjuk tenni, és túl sok alkatrész lesz egyben természetesen footprintek nélkül.

A programhoz kapott alaphelyzettel eddig a legtöbb bajom:

- kevés az alkatrész, bár a gyártók weboldaláról letölthetőek az alkatrészrajzok és a footprint-ek, még így sem lesz elegendően nagy a lista. Az importálás régebbi, több alkatrésszel rendelkező programokból megoldható, de külön kell összeegyeztetni az importált alkatrészeket a lábkiosztásokkal. Az Orcad programban már sokkal több alkatrész van mint a Deisgnerben, de igazán nagy alkatrészlistát a Cadence Allegro-hoz kapunk. Még nem próbáltam ki ezek importálási lehetőségét, de ha ez lehetséges (akár az Orcad-en keresztül is) akkor itt megtaláhatjuk a világ legnagyobb alkatrészkönvtárát footprintekkel együtt.

- a program ebből a szempontból nem támogatja az otthoni barkácsolást. Picik a forrasztási pontok, vékonyak a vonalak alaphelyzetben, sőt helyből 4 rétegű panelben gondolkozik (2 réteg tápfeszültség), tehát igazából ipari automata gépes környezetre van kitalálva benne minden. Ezek a paraméterek szerencsére bármilyenre módosíthatóak utólag is. A pici forrasztási pontokat a footprintek tartalmazzák, roppantul nem örülnék, ha ezeket nem lehetne nagyobbra venni egyben csak egyenként. Pár alkatrésznél, mint például a trimmer potméternél, csak kis méretű SMD footprint van, bár ezt magán a PCB panelen igen könnyű nagyobbra és furatosra alakítani. A többi alkatrésznél viszont ez nagyon nyűgös dolog lenne, valamit ki kell erre találni, hogy egyszerűen és egyszerre lehessen forrasztási pontot módosítani vagy footprintet cserélni több azonos alkatrészen egyszerre. Szerencsére lehet egyzserre több alkatrész footprint-jét cserélni meglévő másikra, úgyhogy egyféle lábkisoztást csak egyszer kell módosítani és elérhetővé tenni, ha rendelkezésre áll, vagy már létrehoztuk.

- csatlakozók, hagyományos, mechanikus alkatrészek listája igencsak hiányos. Bár mindenből van benne valamennyi, sokszor belefuthatunk olyanba amiről nincs. Ezeket nulláról létre kell hozni. Ez a legkellemetlenebb, valahogy nem látni a programban a méretarányokat, már próbálkoztam vele. Első próbálkozásnál abba is beleestem, hogy a kapcsolási rajzról nem sikerült Edit/Copy-val alkatrészt másolnom a library-editorba, de mint utánanéztem, a másolás mégis lehetséges a Tools/Copy component menüpontban.

Nem is ragoznám tovább, a footprintek elkészítése és managelése a legnyűgösebb dolog most számomra a Designerben, és még nem is akarok szimulációkba meg 3D modellekbe belemenni. Most a kapcsolás jó, a panelrajz jó, de nem jók a felfogató furatok (3-as csavarnak minimum) és túl kicsik a forrasztási pontok szinte minden alkatrésznél (a kézi fúrkálás pontosságát figyelembe véve). A végső kivitelezés előtt a legjobb ha ellenőrizzük a megvásárolt alkaltrészeket egy papírra kinyomtatott terven és ha kell módosítjuk vagy létrehozzuk a library-t. Az is sokat segíthet, hogy a kapcsolási rajz és a panelrajz alkatrész- és footrpint-library-jából lehet egy, a kapcsoláshoz kötődő integrated libraryt exportálni. Utólag talán egyzserűbb az így kinyert alkatrészrajzokkal és lábkiosztásokkal dolgozni.

Pár link a kézikönyvől ehhez a témához:

Verifying Your Design in Altium Designer

Building an Integrated Library

Creating Library Components

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése