2009. június 3., szerda

Megérkeztek az analóg áramkörök is

Az erősítő digitális része még alakulgat, és ehhez még kell pár alkatrész, és át is kell látnom mit mihez illesztek majd és hogyan, mert még sok minden nem vlágos. Viszont végre megérkeztek a mikrofon erősítőhöz szükséges analóg áramkörök. Ezt könnyen gyorsan össze fogom rakni mert ezek nem SMD hanem hagyományos DIP tokozású alkatrészek.

Az áramkörről először egy olyan oldalon olvastam, ahol összehasonlították mintegy vak-teszt szerűen két másik gyári készülékkel.

Ez az az oldal. Érdemes elolvasni. A teszt egyik szereplője a Behringer Ultragain Pro MIC2200, amin csodálkoztam volna ha nem marad alul egy bármilyen tesztben, mert a Behringer a világ leggagyibb audió márkája. Eddig még bármilyen hangosításhoz ilyet használtak az csak rontott a helyzeten.

A másik viszont egy komolyabb berendezés, a Universal Audio LA-610 Classic Tube Recording Channel.
A Behringer kb 200$ (mostmár csak 100$), a másik viszont 1500$. Az áramkör maga az itthon szinte beszerezhetetlen INA217-es IC, ami kis zaj mellett ritka nagyot tud erősíteni. Általában egy-egy áramkörnek 1000x-es az erősítése, de ennek 10.000x-es lehet, úgy hogy viszonylag kicsi marad a zaj. Az áramkör a cikk szerint 5$, ami beleszámolva a potmétereket, aljzatokat, tápegységet, vezetékelést, panelt, esetleg a dobozt, messze nem igaz, de még így is sokkal olcsóbb mint bármelyik másik berendezés. A cikk másik hátulütője hogy ezt az áramkört ami igen egyszerű, elemekkel táplálták. Szóval rendes táp kell neki, bizonyára az okozta a teszt során a kis zajt és a nagy dinamikát, ezzel előzte meg a gyári készülékeket hangban.

Az áramkör adatlapjából egyébként kiderül, hogy mindössze 1.3nV/gyök Hz a zaja, ami igen kicsi, mert az egyik legkisebb zajjal rendekező áramkörnek az 0.85nV a zaja, szóval ez sem sokkal nagyobb. Az egyik gyakran alkalmazott áramkörnek a TL07x sorozatnak 18nV a zaja, ez azért sokkal több.

Az áramkör kapcsolási rajza igen egyszerű:


Ez a rajz van az áramkör adatlapján is. Bizonyos cikkekben megfogalmazódnak kételyek, és más gyártók összehasonlításában is vannak jobb eredmények:
Ez természetesen a That corporation (amiről én még sosem hallottam) összehasonlítása, majd mindjárt utánanézek mert pár dologban tényleg jobbak a paraméterek, erősítés függvényében kisebb a zaj, stb... Az hogy 60dB-t lehet rajta erősíteni az nem kispályás dolog, de mostmár jó lesz az INA217 is.

A fenti kétségektől függetlenül sokan elégedettek az áramkörrel, és van összehasonlítás is ezen az oldalon a másik két gyári berendezéssel. A megépítésének egy hátulütője lehet, a rosszul szűrt tápegység, de erre van már bevált módszrerem, jó (szabályozható LM317-es) stabilizátorral kell kialakítani, és az IC-k táplábaihoz emitterkövetős szűrőt kell tenni. Így még a nagyobb zajú áramkörök is optimálisabban működnek. Hamarosan megcsinálom erről a kapcsolási rajzot. Addig is cikkben szereplő áramkör fotója, amit egypébként sokan utánépítettek lehet róla találni nyákrajzot és sok képet meg véleményt is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése