2010. május 7., péntek

Módosítanivalók az INA217-es panelen

Az összerakás közben derült ki, hogy szinte lehetetlen a 4 db tranzisztor lábát (amit a tápot szűri a kisebb zaj érdekében) beforrasztani főleg mert mind a két oldalon meg kell forrasztani őket és az alkatrészoldalon nagyon nehéz tisztán hozzáférni. Én is méricskéltem meg javítgattam amíg sikerült az összeforrasztott lábakat szétválasztani.

A másik hogy be kell építeni egy aszimmetrikusról szimmetrikusra konvertáló kis áramkört. Főleg ha nincs kéznél szimmetrikus kimenet. A teszteket csak sima aszimmetrikus jellel tudtam elvégezni, így most nem tudom valójában milyen is csak azt látom hogy tényleg nagyot erősít.

A tranyó footprintjét meg fogom változtatni szélesebbre az nem gond, a projektet pedig úgy folytatom, hogy egy 4 csatornás panel fog készülni (az OPA137 4-es változata miatt), aminek a bemenetein lesz aszimmetrikus jack bemenet is sima jelforráshoz megtartva a szimmetrikus XLR bemenetet is. Az aszimmetrikus bemenetet stereora kéne tervezni, csak akkor meg pazarlás az óriási gain amit az INA217-tud.

A következő áramkör a 4 csatornás mic előfok után egy SMD D osztályú fejhallgató erősítő lesz.

1 megjegyzés:

  1. Üdv. Pár megjegyzést tennék, ami megkönnyítheti a munkádat, szigorúan csak nyák-tervezési és kivitelezési szempontokból tekintve. Meg a forrasztgatást... Meg a többit.

    Először is, a tranzisztoroknak többnyire ugyan mindegy (hacsak nem nagyfrekisek lsd: 10MHz++) hogy négy vagy öt milliméternyi lábuk van a nyák felé. Így ha van hely, akkor szétpakolhatod úgy a lábaikat hogy el is férjenek - nem muszáj egy sorba, fél raszternyire pakolni őket. Könnyebb a fúrás, illetve a forrasztás is - mindkét oldalon.

    Ha igencsak sok láb van egymás mellett (ráadásul túúl közel), akkor érdemes tiszta pákaheggyel (törölgetni valami ronggyal, satöbbi) nekiesni a dolgoknak, nem retkelős folyasztószerre beruházni (azaz a fenyőgyanta alkoholban nem valami frankó ilyen esetekben), és illendő beszerezni valami igencsak vékony forrasztóónt (0.5 vagy az alatt), illetve valami forranyagot felitató készséget. Ez a felszerelés zsúfolt áramkörök esetében illendő.

    'Audiofil' koromban bütyköltem ezt+azt, így azt tudom tanácsolni, hogy az audio jelek átvitelére a szimmetrikus izé az jobb, mint az aszimmetrikus izé. Átvitel vagy mi. Legalábbis kevesebb zajt szed össze, illetve hosszabb (sokkal hosszabb) kábelen is átmegy a jel - zajmentesen. Az szimmetrikusra alakítgatás elvégzését a legjobb a jelforrás közelében elvégezni - analóg technika esetén.

    Ha igazán jó minőséget akarsz elérni hangtechnikailag, akkor el kell kerülnöd a földhurkokat... Ez utóbbi semmibe sem kerül, de meghozza az árát. :D Persze ezt mind egy nyákon vagy egy vezetékelési mutatványon kívül és belül is kell érteni, kezdve a tápegységtől a hosszabbító kanócokon keresztül.

    Remélem hasznodra válik ezen egypár sor.

    VálaszTörlés