2011. október 28., péntek

Előerősítők önáló paneleken

Már egyszer említettem hogy elkészültem két előerősítős projekttel is, az egyikben teljesen önállóak az áramkörök, a másikban modulrendszerben lehet őket egy keverőként szolgáló alaplapra szerelni.

Nézzük őket sorban:
Az egyik legegyszerűbb de igen nagy erősítésre képes áramkör. 1 db dual IC van benne, a minősége gyakorlatilag ettől függ. A TL072-őt én lecserélném NE5532-re hátha úgy még jobb, bár lehet akkor nem lehet teljesen kitekerni a gain-t. Amit mindenképpen érdemes lenne, a TL072 helyett az LT1124, de ez majdnem beszerezhetetlen. Van rajta (mint mindegyiken) hangerő és GAIN állító potméter a panelre szerelve úgy, hogy épp megfelelő hosszan lóg ki a műanyag potméter a panelből a jack aljzathoz képest. Sztereó áramkör, mint a mikrofon előerősítő kivételével mindegyik. A panelbe van szerelve a sztereó jack aljzat is, és két kapcsoló ami a sztereó/monó módot és a bypass-t kapcsolja. Ez a két kapcsoló egy panelbe szerelhető tüskesoron áll derékszögben a panelre a jack aljzat és a potméterek között. A egyik legegyszerűbb kapcsolás. TL072-vel kétségtelen hogy nagyot erősít, de mikrofonhoz kevés, gitárhoz sok. A hangja kicsit rossz irányba módosítja a hangszer dinamikáját, szerintem zajtalanabb típussal otthoni előfoknak zenehallgatáshoz keverőbe jobb mint hangszerhez. A "P1" csatlakozón mindig egy LED kimenet van, ami jelzi ha valami be van dugva a jack aljzatba. Ha nagy lenne a káosz az előlapon a led-ek összegyűjtése egy helyre sokat segíthet.

Kapcsolás:


A PCB:


Ennek az áramkörnek van egy olyan panelje is, amin nem 1 db dual, hanem 2 db szimpla IC van:

Ez egy kicsit nagyobb áramkör, de van rá lehetőség hogy 2 db jobb IC kerüljön bele, LF356, vagy valamilyen OPA, de a legjobb lehet LT1028 LT1115 áramkörökkel. Ezen 1 db tápszűrő áramkör van mind a két IC--hez. A dual-ba is lehetne LT1124-et tenni, de az nincs, ha van akkor drága.

Végül van egy 3. verzió is, amin ugyancsak 2 db single IC-nek van hely, de mindkettőhöz külön van tápszűrő áramkör. Ebbe lenne érdemes szimpla LTxxxx áramköröket rakni, de lehet hogy a TL071-el, vagy az LF356-al is jobb mint a fentiek:


A kapcsolókat tartalmazó kis áramkör, amelyik majdnem mindegyik előfok panelbe kell:

....ahol feltűnő lehet, hogy SW1 és SW2 ugyan azt csinálja, ami igaz is, csak az elhelyezés miatt van belőle 2, ha két kapcsoló kell, de az SW3-hoz képest a másikat közelebb vagy távolabb akarjuk rakni. Ha 1 kell az SW3-at kell használni.

A panelje, ahol látni is hogy a két felső kapcsoló össze van kötve:


Ez a kapcsolókat tartalmazó modul mindegyik panelbe szükséges, kivéve a jFET előerősítőt. Ha nem kell mégsem, a panelen egyszerűen össze kell kötni a kapcsoló kiiktatására a megfelelő lábait a P1 aljzatnak.

JFET előfok.
Ez az egyik kedvencem. Dual jFET, egy tokban van kettő, emiatt kicsi és egyszerű. A hangja sokkal alkalmasabb gitár/hangszer erősítésre mint az IC-s, sokkal melegebb, dinamikusabb, zaja gyakorlatilag nincs. Nem kell neki szimmetrikus tápfeszültség csak +15V, emiatt a tápszűrő emitterkövetős kapcsolás is kisebb lehetett. Panelon a gain/volume poti, és a stereo jack aljzat. Kisebbet erősít mint az IC-s, de gitárhoz, effekthez éppen elegendő.


PCB:

Ez az egyetlen panel, amin nincs bypass és stereo/mono átkapcsolónak tüskesor. Lehet egy későbbi verzióban majd lesz. A panelbe eredetileg tervezett dual jFET-et már nem lehet kapni, de gykorlatilag bármi jó helyette. Itt egy dual-jFET katalógus válogatni.

A következő áramkör az INA217-el felépített mikrofon előfok. Ebből is volt már egy példányom korábban, most továbbfejlesztettem. Sima gyári kapcsolás. Kapott egy jack aljzatot a panel, megmaradt ebben is a hangerő/gain szabályozás, de mivel az áramkör monó, ez a két potméter is az. Jobban szeretem a fémházas potmétereket, ennél a panelnél ezeknek van kialakítva hely, kevésbé kell belógatni őket mint a hosszú végű műanyagokat. Ezen csak a kétféle balanced/unbalanced bemenet között lehet kapcsolgatni, azért van a tüskesor, a sztereó/monó kapcsolónak nem lenne értelme:

Nagyon olcsó és remek áramkör. Alig van zaja, nem gerjedékeny, nagyot erősít, nagy a dinamikája. Ezt az INA217-nek köszönheti aminek akár 10.000x-es erősítése is lehet nagyon kis zaj mellett. Csak egy sima olcsó Phonix keverővel tudtam összehasonlítani, de annál mindenképpen jobb volt dinamikus énekmikrofonnal. Van csatlakozó a panelen 48V-os fantomtáphoz, azt külön kell kapcsolgatni ki vagy be a kondenzátormikrofonnál. A jack aljzat után van egy igen egyszerű és olcsó áramkör ami az aszimmetrikus mikrofon jelét szimmetrikussá alakítja. A aszimmetrikus bemenet a jack, a szimmetrikus csatlakozósoron van, erre 3 pólusú XLR aljzatott kell szerelni. Nem ez a legjobb ilyen átalakító áramkör, de "valódi" szimmetriát alakít ki, a Jensen ajánlásával. Azóta találtam ennél jobb konvertereket is, talán lesz majd egy olyan panel amin jobb az unbalanced/balanced konverter. Unbalanced bemenettel nem működik nagyon meggyőzően, mindenképpen kellett rá a konverter. Bár így most 3 IC van rajta, csak 1 tápszűrőáramkört tartalmaz. Később lehet lesz modulos verzió belőle ami minden IC-hez rendel 1-1 tápszűrőt.

A PCB:


Ezek az áramkörök alul a jack aljzat alatt azonos távolságokra vannak kifúrva, így egy L alakú idommal lehet őket a doboz aljára szerelni úgy, hogy arra derékszögben felfelé álljanak. több egymás mellé kerülő panelt távtartókkal azonos távolságokba lehet csavarozni, és csak a két legszélsőt lefogatni a doboz aljára. A modul rendszerű paneleket eleve csak derékszögben lehet a keverő alaplapjára szerelni.

Végül kell hozzájuk egy tápegység:


PCB:


Az előerősítők komplett PDF doksija.

De mint említettem, minden előfok áramkörök át lett úgy alakítva, hogy egy csatlakozón keresztül egy keverő alaplapjába lehessen szerelni őket. Ez annyival bonyolította meg a helyzetet, hogy minden előfok panel modulként kapta meg a tápszűrő áramkört hogy kisebb legyen, a kimenetek, bemenetek, és tápfeszültség tüskesoron keresztül csatlakozik hozzájuk, és ezeket egy "alaplap" hozza össze komplett keverőként. Az alaplapon van maga a keverő, és 2 db sztereó illesztett vonalkimenet áramköre:


Ilyen alaplapból mindenképpen akarok majd még 4-nél több csatornásat is, akarok 6-ot, 10-et legalább. Az érdekessége, hogy bármelyik előfok bármelyik aljzatba beszerelhető így lényegében tetszőleges lehet az előfokok elhelyezkedése az alaplapon. Ezen a panelen van egy aljzat 2 db master potméternek, illetve egy másik amin a vonalszintű kimenetek vannak. Ezen az aljzaton lehet 2 db 6,3-as jack, 1 6,3-as és 1 3,2-es, 1 6,3-as és két RCA, vagy 1 db 3,2-es ls 1 db RCA. Az alaplapra szerelve minden potméter és jack-aljzat pont jól lóg le a lapokról, de a keverőről majd egy másik postban.

Minden kép az előerősítő tervekről:



És minden kép a modul rendszerű keverőről:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése