2011. október 26., szerda

Képlet az UREI546 parametrikus hangszínhez

Míg a gyratoros hangszínhez viszonylag könnyű volt képletet találni, addig az UREI-hez nem. Konkrétan ehhez a kapcsoláshoz nem volt semmi, az is nehezítette a dolgot hogy parametrikus, minden fontos értéke, így a frekvenciája is szabályozható. Ezért összedobtam egyet excelben hiszen fontos hogy aki több csatornásra akarja építeni az tudjon számolni egyedi frekvenciákat. Ezek miatt kéne még tudni a Q értékét állító potmétert is, de arra már nem vállalkozom hogy ezt is kitaláljam. Szerintem a Q-t állító potméter arányosan csökken a növekvő csatornák számával. Ha 4 csatornára 10kohm, akkor 8-ra 4,7 (vagy 5), 6-ra pedig 7,5 kellene, de mivel állítható nem hiszem hogy nagyon kritikus, legfeljebb egymásba lógnak a sávok. Legalábbis a gyratorosnál így áll össze.

Az UREI-nél egyelőre maradjunk a frekvenciák kiszámolásánál a C a és b kondenzátorok függvényében.

Az UREI546-os tervére raktam össze ezeket:

Kicsit gányolás a sok állandóval, de az eredeti dokumentumban megadott határértékekkel egyezik úgy, hogy a C(a) = C(b) értékét módosítjuk, és az jön ki aminek ki kell jönnie. Az f-et szabályzó potméter 55kohm, az ellenállások körülötte mind 4,7 kohm mint a rajzon. Az utolsó képletben az fpot a potméter állástól függ, amit Rpot változó 0 és 55000 között változtat, mint ahogy azt a valóságban is lehet. Az eredmények Hz-ben jelennek meg.

A képlethez tartozó kapcsolási rajz, amit az nehezít, hogy a potmétereket az aljzatokba kell szerelni nem a panelbe:

A frekvenciát állító potméter tehát 55kohm, a P1 jelű aljzatba kell szerelni, az utolsó képlettel ennek változtatása is leszimulálható. Érdemes excelben próbálkozni vele, én is ott találtam ki a képletet, aki nem lusta grafikont is generálhatna bár ahhoz kéne a Q és a Gain változását is figyelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése