2011. november 18., péntek

2 csatornás full-extrás fejhallgató erősítő TPA6120-al

Már korábban volt egy próbám a TPA6120-as áramkörrel. Minden alkalmazásban annyi jót írnak róla, hogy nagyon várom amikor én is ki tudom próbálni, azért is készítettem többféle paneltervet hozzá. A computerek alaplapi fejhallgató kimenetei látványosan gagyik, igaz a vonali kimeneteik is, de nekem van egy EMU1212m hangkártyám ami vonali kimenetre igen jó, és nincs fejhallgató kimenete. Emiatt is akarom ezt a panelt kipróbálni.

A tervezésnél tehát próbáltam az áramkör összes létező szolgáltatását kihasználni, mindent egy panelen. Emiatt:
  • A panelre került egy kisteljesítményű szimmetrikus trafó, aminek a tápegysége 2-2 független ágon ad 2x+-15V-ot. Az IC-nek is két tápcsatlakozója van, 2 a jobb csatornához, 2 a balhoz.
  • Tettem a panelre 2 db bemenetet, hangerőállítóval és választható jack/RCA footprintekkel.
  • Kapott az egész egy master hangerős jack kimenetet.
  • A két bemenet után vagy egy mini keverő.
  • A keverő után egy unbalanced/balanced konverter.
Ezekkel a TPA6120 összes szolgáltatását ki tudom használni.

A rajz:


A trafó tehát a penelen, a kisebbik verzió, a tápegység LM317/337 páros, de duplán, hogy két független tápegység legyen a két oldalhoz. Két egyszerű bemenet úgy, hogy eldönthető, stereo RCA vagy stereo jack kerül beépítésre a panelen. Természetesen nem párhuzamosan van kapcsolva a két aljzat, hanem eldöntendő alternatíva, csak a footprintek miatt kellett a rajzra is mind a kettő. A keverő után mind a két csatornához van balanced/unbalanced konverter, dupla hangerő. A kimenethez egy 6.3mm-es Jack, master hangerővel.

A panelen ez így néz ki:


A panel maga így kb 15cm hosszú. A bemenetek környékén látszólag van egy kis kavarodás. Mint említettem a itt eldöntendő, hogy RCA vagy 6.3 jack. Esetleg lehet az egyik RCA, a másik jack. Ezeket a bemeneteket a panel aljára, az alsó rétegre kell szerelni, tehát felül kell forrasztani. A hangerőállító potméterek pontosan a bemenetek felé kerülnek, a felső rétegre, tehát ezeket meg alul kell forrasztani, de nem zavarják egymást. Mindkét bemenethez van 1-1 hangerő, a kimenethez pedig 1 master potméter. A panelre 230V-ot kell csatlakoztatni, ami a panel alsó rétegén csatlakozik a trafóhoz. Ezt érdemes elszigetelni levédeni valamivel véletlen hozzányúlás elkerülése miatt. A tápegység a dupla kimenet miatt 2-2 db LM337/317 stabilizátort tartalmaz, ezek a panel szélén vannak, hűthető bordával, vagy a doboz belső falára szerelhetőek. A panelre kell még szerelni 3 db "power filter" modult, 1-et a keverőhöz, 1-1-et pedig a 2 db unbalanced/balanced konverter áramkör IC-ihez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése