2011. november 9., szerda

Fejhallgató erősítő TPA6120 IC-vel

Ez lesz az első SMD áramköröm. Az áramkörök kicsi mérete miatt idegenkedtem eddig tőle. Kicsit aggódtam meg tologattam az első ilyen tervet, de most elkészült. A TPA6120-ast annyira dicsérik, a gyári adatlapja szerint is zseniális, hogy muszáj kipróbálni, és van is belőle 5 db-om. Ez egy D osztályú stereo fejhallgató erősítő. Rákeresve rengeteg kép, vélemény, panelterv létezik.



A kapcsolás maga hihetetlenül egyszerű. Javít a helyzeten ha balanced szimmetrikus jelforrásunk van hozzá, ami a fejhallgató előtt viszonylag ritka, emiatt sokan beterveznek elé egy unbalanced/balanced átalakítót. Nekem is van ilyen paneltervem, de az a keverő része, arról majd máskor lesz szó. Most ebben a rövidke bejegyzésben az önálló fejhallgató paneleket mutatom meg, ezekben nincs semmi különös. Maga az áramkör, a TPA6120 szerencsére nem a ma szokásos legkisebb méretű SMD, a lábak közötti távolság 50 mill, a lábszélesség is 20 mill, ez tehát még kézzel forrasztható. Sajnos a következő kategória mér eléggé nehezen menne, pedig van olyan alkatrészem is ami ennek a fele lábméretű és távolságú.

A fő áramkör így néz ki tehát:


Jópofa, mert 20 "lába" van, amiből legalább a fele nincs is bekötve. De a legalján (hasán) van a 21. láb, ami egyrészt hűti az áramkört, de ez nem elég, mert az a GND is egyben, tehát még be is kell kötni. Footprint persze nem létezik hozzá, azt meg kell csinálni kézzel, de sebaj, bele kell jönni ezekbe is. A bekötése főleg unbalanced/balanced konverter nélkül hihetetlenül egyszerű:


Ezt a következőképpen lehet és érdemes bonyolítani:
  • Mind a két csatornának (stereo az áramkör) van + és - bemenete a balanced inputhoz. Ez persze nem kötelező, de a mikrofon előfoknál láttam milyen sokat számít. Ezen a kapcsoláson nincs ilyen, de a keverő modulján már van az is.
  • Mind a két csatornához külön tápfeszültség bemenet van. A keresztirányú áthallások miatt. Az áramkör dinamikája a gyári adatok szerint 120 dB ami igen brutális. D osztályú erősítő egyébként. A fenti rajzon ez sincs kihasználva, de kérdés hogy a korábbi áramkörök áthallása vajon hogyan ront a helyzeten. Van egy olyan paneltervem, ahol külön ki van vezetve mind a két tápfeszültség számára csatlakozó. Emiatt is alkalmazik a modulos áramkörökben "power filter" áramkört, hogy ne kelljen 2 tápegységet készíteni a jobb és baloldalra, mégis szét legyen választva. Ezt a power filtert nem mertem a fejhallgató elég bekötni, hátha gyenge hozzá.
A panelekből rögtön 3-at is készítettem:

A legnagyobb azért, hogy össze lehessen csavarozni a többi előerősítő panellel. A hátsó csavarhely miatt ekkora a panel, egyébként kisebben is elférne:


Ha nem fontos, hogy a fejhallgató panel pont úgy legyen kifúrva mint a többi előfok, akkor itt egy kisebb panel. Ez ugyan az mint a felső csak keskenyebb:


Végül van egy még kisebb panel. Ezen a panelen nincs hangerőállító potméter, mert mind a két csatornának mind a két bemenete ki van vezetve 1-1 csatlakozóra hogy balanced lehessen. Valamint ki van vezetve mind a két (csatornánként) tápfeszültség bemenet is. Tehát a szűrőkondik is hiányoznak:


Ez a lehető legkisebb panel, viszont lehet hozzá 2 külön tápegységet tenni (jobb és bal csatorna miatt) és lehet balanced a bemenete is. Ezeket viszont egy másik panelen kell megoldani.

Mind a 3 panelen van 6.3-as Jack kimenet a fejhallgatónak, a két felsőn hangerőállító potméter is van. A 3. panelen ez nincs, mert ezt két balanced bemeneten nem lehetne megoldani, 4 db ellenállás kéne hozzá ami párhuzamosan fut. Ott a hangerőállító az unbalanced/balanced konverter elé kell. Maga az erősítő az alsó rétegen van (azért látszik tükörben), míg a többi alkatrész a felsőn.

3 megjegyzés:

  1. Hogy sikerült beforrasztani az IC azján lévő forrpadot?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kifúrtam a penelt, beónoztam az ic hasát és a nyákot is, és a lyukon keresztül megolvasztottam.

      Törlés
    2. AB osztályú, és nem D!

      Törlés