2011. november 11., péntek

Két új audio mixer terv - mudul rendszerű keverő

Ma két új PDF doksival is gazdagítottam a gyűjteményemet. Mind a kettő audio mixer. A keverő tervezése meglehetősen egyszerű, a bemenetekhez szükséges előerősítők bonyolultabbak, esetleg ha van benne végfok az még bonyolíthat a helyzeten. Csakhogy korábban már volt az előerősítős projektem ami már bevált kapcsolásokból állt össze. Aztán ott van a hangszínállítós projekt, abból is kettő, de csak azért mert a 3.-at még nem volt időm megírni.

A keverős projektből azért lett kettő, mert először egy egyszerű készült el, ami lehet 4 vagy 8 bemeneti csatornás, ezek mellett lehet rajta egy hangerőállító és kettő vonalszintű kimenet. Több csatornás nem lehet, mint maga az alaplapok. Mivel az előerősítők megegyeznek a korábbi önálló előerősítős projekttel, ezért ezekre csak tüskesort kellett szerelni hogy az alaplapba lehessen forrasztani őket. Ezek úgy vannak összerakva, hogy az alaplap bármely bemeneti tüskesorába bármelyik előerősítő beforrasztható.

Itt van például a mikrofonerősítő:


Amihez az eredeti panel ilyen:


A modulrendszerű keverőnél azonban a táp, bemenetek csatlakozói helyett tüskesor van ami az alaplapba csatlakozhat:


Ezek a modul rendszerű panelek kisebbek, és a kedvenc "power filter" áramkörömet is próbáltam modulként hozzájuk adni. Csakhogy ez a power filter nem volt eddig elég kicsi, most pedig a panelek pontosan 25mm távolságra vannak egymástól. Ezért kellett egy nem túl széles, és 25mm-nél alacsonyabb panel hozzá. Lett egy ilyen is. A power filterhez már 5 panelem van ami csak a méretében különbözik.

Ezek az előerősítők (mikrofon előfok INA217-el, stereo dual jFET, dual IC, 2 féle single IC-s előfokok mind elkészültek mint modulok.

Képgaléria:


Az egyszerűbbik keverőhöz 4 és 8 csatornás alaplap készült:


és a 4 csatornás panel:

amihez kell 2 db power filter, 4 db tetszőleges előfok, ezek lehetnek szimmetrikus bemenetű mikrofonok is a mikrofon előfok esetében, és kaphatnak 48V-os fantomtápot is.

Kell két modul a kimenetre. Az egyik csupán egy hangerőállító potméter:

amit egy tüskesorral a 4. előerősítő után kell szerelni. Ez lehet 2 db potméter külön jobbra és balra, és lehet 1 db stereo ha azt az csak alsóba szereljük.

A másik kimeneti modul 2 db vonali kimenet:

Ez kell a legutolsó aljzatba. Az illesztő áramkör az alaplapon van mert bőven elfért rajta. Nem felcserélhető a két kimeneti aljzat mint ahogy az előerősítőknél mindegy melyiket hová szereljük. Emiatt van a negatív visszacsatolt illesztő áramkör az alaplapon 4 db Opamp-al. Erre a panelre többféle kimenetet lehet szerelni:
  • 2 db 6.3-as jack
  • 1 db 6.3-as jack és 1 db stereo RCA
  • 1 db 6.3-as jack és 1 db 3.2-es jack
  • 1 db 3.2-es jack és 1 db stereo RCA
Magán az alaplap-panelen pedig van az egész keverő kimenete továbberősítésre, hangszínállításra, akármire. Lehet például mögé tenni fejhallgató erősítőt, ez volt a legutóbbi tervem.

Készült egy 8 csatornás alaplap is:


Ez ugyan az mint a 4 csatornás, csak 8 db előfok forrasztható bele az első 8 tüskesorba. A két kimeneti lehetőség is ugyan az. Ennek hossza kb 25 cm (mert 25mm a távolság az előerősítők között, amik tartalmazzák a jack bemenetet, a hangerő és gain állító potmétereket). Ez már akkora, hogy éppen hogy le tudom gyártani. Emiatt ebből az egyszerűből ez a legnagyobb panel. A mikrofon előerősítőkhöz csatlakoztatható szimmetrikus (balanced) bemenetekhez az alaplapon vannak aljzatok közvetlenül a 12-es tüskesor felett.

De elkészítettem egy olyan verziót is, ahol magukat az alaplapokat lehet összedugdosni tetszőleges számú kimenethez és bemenethez, lásd következő post.

PDF doksik:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése