2011. november 16., szerda

Profi mikrofon előfok INA217-el

Kétségtelen, hogy az egyébként nagy számú előerősítős kísérleteim közül az INA217 váltotta be legjobban a reményeket, mert remek dinamikával, nagy hangerővel, kis zajjal szólt egy vacaknak mondható Behringer dinamikus mikrofonnal. A neten annak idején többféle összehasonlítást is olvastam, és ez az áramkör igen jó helyen végzett a sokkal drágábbakkal szemben. Az a cikk túlzás volt, hogy 5 dollárból kihozható, hiszen az IC az lehet hogy csak annyi, de kell hozzá trafó, tápegység, 2 potméter, panel, nem beszélve a kondenzátormikrofonhoz szükséges 48V fantomtápról. Nálam a gyári Phonix keverő mikrofonbemenetével összehasonlítva egy nem túl jó énekhangfalban jobban teljesített. Nem gerjed, hatalmasat erősít, nincs zaja.

Most egy kicsit átalakítottam a gyári kapcsolást, ami nagyon egyszerű. Eddig szinte ezt a megoldást használtam és teszteltem. Most viszont az unbalanced jack bemenet mögé egy az előzőnél jobb balanced konvertert készítettem. A másik változás, hogy a stereo rendszerbe illesztésnél gond lehet hogy mono áramkör révén csak 1 kimenete van. Ha ezt kétfelé ágaztatjuk, azzal összekötjük egy keverő két bemenetét és jelentősen romolhat az áthallás a jobb és bal csatornák között. Emiatt a kimenetre tettem egy igen olcsó de hasznos áramkört mi illeszt is és úgy osztja ketté a kimenetet hogy nem rontja az áthallást, hanem két valódi kimenetet generál. Végül mivel nálam bevált, és immár 5 változatát készítettem el a "power filter" nevű modulnak, a panelen minden IC kapott egy-egy különálló power filtert. Ez részben zajcsökkentő, másrészt ha stereo lenne az áramkör, és mindkét csatornát szimmetrikusan oldanánk meg, csökkentené az áthallást, mint a TPA6120-as áramkörnek is nem véletlenül van két tápbemenete.

Az új áramkör rajza a kiegészítésekkel:


és a panelje csatlakozókkal:


Ugyan ez csatlakozók helyett 12 tüskés csatlakozóval (P4), ami a keverők alaplapjaiba szerelhető:


Így mostmár elég sok szolgáltatása van mind a két verziónak:
  • Balanced bemenet
  • 6.3 jack mint Unbalanced bemenet, de balanced-konverterrel
  • Gain potméter
  • Hangerő potméter
  • Csatlakozó 48V fantomtáphoz
  • Kapcsoló 48V fantomtáphoz
  • Kapcsoló az unbalanced Jack és a balanced XLR bemenetek között
  • Kettéosztott illesztett vonal szintű kimenetek stereo rendszerbe csatlakoztatáshoz
  • Minden IC-hez külön tápszűrő a kisebb zajhoz

2 megjegyzés:

  1. Szervusz! Nagyon tetszik a project, esetleg ha megkérlek, feltennéd ezt a kapcsolási rajzot nagyobb méretben is? Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Szia! A Picasa galériában az eredeti sokkal nagyobb:
    https://picasaweb.google.com/105028544937175433650/INA217ProfessionalMicPreamp

    VálaszTörlés