2011. december 27., kedd

Hiba a TDA7293 gyári adatlapjában

Van egy hiba a TDA7293 gyári "hivatalos" adatlapjában, amivel már korábban is találkoztam, és emiatt tönkre is ment egy korábbi párhuzamosan kapcsolt erősítőm ezzel az IC-vel. A hiba csak a párhuzamos (modul) kapcsolást érinti. Ha csak simán rákeresünk az adatlapra (és sok más kapcsolási rajzra) ott a 10. oldalon a slave IC bemenetei a 0V-ra vannak kötve. Ez hibázik, erről lehet olvasni ebben a cikkben is:

"Make sure to use the schematic from the datasheet from 2003. Slave mode is activated by pulling IN+, IN- and SGND to -Vs, the negative supply! In older versions of the schematic slave mode is NOT activated properly, which may lead according to reports on the internet to the destruction of the chip."

Alá tudom támasztani, nekem is elfüstölt egy IC a 8-ból, de nagyon melegedett addig is amíg működött, így le is cseréltem egy sima bridge áramkörre. Most hogy újra ezzel az IC-vel tervezek, és akár párhuzamos kapcsolást is, jól jött ez a kis "felfedezés".

Nézzük az adatlapokat:

Ha csak simán rákeresünk a 7293 adatlapjára, a google a régebbit adja fel, amiben a párhuzamos modul a következőképpen van:


A 2003-as adatlapon ez másként van:


Több fórumon is leírják hogy a második megoldással épített erősítők működnek rendesen. Most át kell terveznem a modulos erősítőmet az új adatlapnak megfelelően, de szerencsére még a megépítés előtt teszem. A korábbi postokban és a PDF kézikönyvben is frissíteni fogom a rajzokat és a PCB terveket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése